r bar

 

Recenzija oziroma opis ploščice R BAR prehranskega strokovnjaka dr. Leona Bedrača 

Pogosto dobim vprašanje, katero proteinsko ploščico ali lepše slovensko beljakovinsko ploščico priporočam. Odgovor na takšno vprašanje je kot vse v prehrani seveda odvisen od konteksta: kdo, namen, zakaj,…

✅ Beljakovinske ploščice, kot že ime samo pove, predstavljajo obliko prehranskih dodatkov, v katerih so koncentrirano makrohranilo beljakovine, če gre za kvaliteten produkt, pa takšna ploščica s sabo prinese tudi nezanemarljive količine mikrohranil in tudi prehranskih vlaknin. Pa seveda tudi kar nekaj kalorij, zato oznaka brez sladkorja, ali visoka vsebnost beljakovin, brez glutena ali brez soje ne pove veliko.

✅Ker pa so beljakovinske ploščice praktične za uporabo, priročne in tudi okusne, lahko predstavljajo zelo kakovosten in ne preveč kaloričen dodatek beljakovin k obroku, vmesni obrok ali tudi sladico oziroma nadomestek sladice.

✅Ker so beljakovine edino makrohranilo, ki ga ne moremo skladiščiti, je frekvenca oziroma pogostost uživanja med vsemi tremi makrohranili najbolj pomembna iz več razlogov, v prvi vrsti stimulacije mišične beljakovinske sinteze, pa tudi vpliva na sitostne mehanizme. Posledično je dobro orodje za zmanjšan celokupni energijski vnos, ki je v »debelilnem« okolju, v katerem živimo, zelo dobrodošlo. 

✅Poleg tega je termični učinek prebave in presnove beljakovin v primerjavi z ogljikovimi hidrati in maščobami največji, zato se z uživanjem beljakovinsko bogatih obrokov poveča termogeneza in poraba »kalorij«, v primerjavi z nizokaloričnim obrokom, ki vsebuje manj beljakovin in več (metabolizirajočih) virov glukoze in maščobnih kislin. Zaradi tega so beljakovinske ploščice lahko dober nadomestek sladice na dietah, čeprav ne pozabiti, da prav tako vsebujejo kalorije.

✅ Večina teh kalorij prihaja iz maščob, razen v beljakovinsko-hidratnih ploščicah, o katerih pa danes ne bo govora. In kvaliteta maščob v beljakovinskih ploščicah je prav tako zelo pomembna tako z vidika metabolizma kakor tudi vpliva na markerje, ki so vključeni v srčno žilna obolenja.

✅ Čeprav obstaja veliko različnih ponudnikov beljakovinskih ploščic na trgu, je moj nesporen favorit št. 1 izdelek R bar proizvajalca Reflex Nutrition.  

✅ Izdelek vsebuje naslednje sestavine: mlečne beljakovine, kakavovo maslo, mandljevo maslo, kakav, vodotopne vlaknine, glicerol (sestavna komponenta trigliceridov, sredstvo, ki ohranja vlago oziroma humektant), morsko sol, sončnični lecitin in stevijo, odvisno od okusa pa še liofilizirane maline in ostale naravne arome.

✅ Mlečne beljakovine so iz mlekarn EU, ki pridobivajo iz mleka živine pašne reje imajo med vsemi beljakovinami najvišjo biološko vrednost.

✅Mandljevo maslo ima ugodno maščobno-kislinsko sestavo z visokim deležem mono-nenasičenih (omega 9) maščobnih kislin.

✅ Kakavovo maslo, čeprav je vir nasičenih maščob, vsebuje glavno maščobno kislino stearinsko kislino, ki je med dolgoverižnimi nasičenimi maščobami izjema, saj ne poveča tveganja za kardiovaskularne bolezni, ker ne zniža aktivnosti LDL receptorjev, kot na primer palmitat.

✅ Poleg tega pa stearat je aktivator mitofusina 2- proteina, ki stimulira fuzijo in s tem zdravje naših mitohondrijev in zato ima celo pozitiven učinek na našo fiziologijo.

✅ Kakav vsebuje polifenole, vodotopne vlaknine pa so prav tako koristen vir hranil, ki ugodno vplivajo naše zdravje.

✅ In če želite, izdelki NE vsebujejo umetnih sladil, glutena, palmovega olja, soje in so sladkani s stevijo, naravnim sladilom iz skupine diterpenov steviol glikozidov.

✅ Kadar nam pade »cuker« in si zaželimo kaj sladkega, ljudje v resnici »hrepenimo« po kombinaciji »mastnih« in slanih ogljikovih hidratih z namenom, da bi v možganih stimulirali občutek »instant zadovoljstva« preko tvorbe dopamina. Zadnja stvar, ki nam pride na misel je visoko beljakovinski obrok, ki obenem vsebuje še vlaknine.

Reflex R bar je v takih primerih zelo dobra alternativa, saj je zelo okusen, hkrati pa ugodno vpliva na naš entero-endokrini odziv telesa na živila, čeprav spada v kategorijo »predelanih« izdelkov.

✅ Beljakovinske ploščice R bar lahko kupite v trgovini VO2 Sport ,dobite pa jih v kar 4 odličnih okusih: bela čokolada z malino (my favourite), češnja, brownie in piškote 

 • - 35% proteinska ploščicaVO2 Športna Prehrana & Oprema - perfection bar proteinska ploscica karamela

  B&F Perfection Bar Beljakovinska Ploščica 

  9,75 23,40 
  Izberite možnostiLoading Done
 • - 16% Proteinska PloščicaOTE proteinska ploščica

  OTE Proteinska Ploščica

  14,95 29,99 
  Izberite možnostiLoading Done
 • - 13% r barVO2 Športna Prehrana & Oprema - reflex r bar proteinska ploscica

  Reflex R BAR beljakovinska ploščica

  13,95 28,99 
  Izberite možnostiLoading Done
 • - 26% natural wheyVO2 Športna Prehrana & Oprema - reflex natural whey

  Reflex Natural Whey 2270g

  73,90 
  Izberite možnostiLoading Done

Podobne objave