vitamin-d-imunski-sistem

Vitamin D (kalciferol) je pomemben za absorpcijo kalcija in fosforja. Primarna naloga je uravnavanje rasti in obnove kosti. Pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis oziroma napako pri razvoju kosti. Vitamin D se v ledvicah pretvori v hormon, ki pospeši absorpcijo kalcija v črevesju, ki omogoča normalen razvoj kosti.

Najnovejše raziskave iz univerze v Edinburghu na Škotskem kažejo, da vitamin D krepi imunski sistem in lahko pogojno preprečuje avtoimunske bolezni. Raziskava se je osredotočila na to, kako vitamin D vpliva na imunski sistem telesa, natančneje na njegovo sposobnost tvorjenja T celic, ki pomagajo v boju proti okužbam. S testiranjem so raziskovalci odkrili, da “vitamin D povzroča, da dendritične celice na svoji površini proizvedejo več molekule imenovane CD31, in da to ovira aktivacijo T celic”.

Vitamin D3 in imunski sistem

Zadostna količina vitamina D pomaga okrepiti vaš imunski sistem s spodbujanjem naravnih protimikrobnih peptidov, ki ščitijo telo z uničenjem mikrobov. Ti protimikrobni peptidi se nahajajo v imunskih celicah po celotnem telesu, vključno s celicami zgornjega in spodnjega dihalnega trakta. Tam se lahko neposredno borijo proti virusom in bakterijam, ki povzročajo imunske in dihalne okužbe, kot sta prehlad in gripa.

Do pomanjkanja Vitamina D pride zaradi nezadostne izpostavljenosti sončnim žarkom ali zaradi prehrane, v kateri ni dovolj vitamina D. Najpomembnejši prehranski vir vitamina D so živila živalskega izvora, precej manj ga je v rastlinskih živilih. Tudi sicer se vitamin D v znatnih količinah nahaja v precej malo živilih – najbogatejši prehranski viri so z maščobo bogata živila, kot so ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, predvsem pa živila, obogatena z vitaminom D.

Še posebej ogroženo skupino za pomanjkanje vitamina D predstavljajo tisti starejši odrasli, ki se zadržujejo pretežno v zaprtih prostorih, saj tam večino časa niso izpostavljeni sončnim žarkom, kar onemogoča biosintezo vitamina D. Hkrati pri starejših odraslih pride do okrepljenega procesa razgrajevanja kosti, ki ga nezadostna preskrbljenost z vitaminom D še okrepi. Zato se v takšnih primerih priporoča dopolnjevanje prehrane z vitaminom D, bodisi v obliki obogatenih živil, ali prehranskih dopolnil, potrebno pa je zagotoviti tudi zadosten vnos kalcija.

VO2 Športna Prehrana & Oprema - VD3 100c

 Reflex Vitamin D3, 100 kapsul

Podobne objave