omega 3

Omega 3 maščobne kisline so pomembne za zdravje in dobro počutje, vključno s športno vadbo. Obstajajo tri primarne vrste omega-3 maščobnih kislin: alfa-linolenska kislina (ALA), eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokosaheksaenojska kislina (DHA). EPA in DHA se nahaja v ribah, morskih sadežih in ribjem olju, medtem ko ALA najdemo v rastlinskih virih, kot so laneno seme, chia semena in oreški.

Omega 3 maščobne kisline so najbolj pomembne za zdrav srčno-žilni sistem, saj zmanjšujejo vnetje in strjevanje krvi, kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, kot je srčni zastoj in aritmija srca.

Omega 3 so pomembne za razvoj in delovanje možganov, saj sodelujejo pri tvorbi nevronskih membran in pomagajo pri prenosu živčnih signalov. Prav tako so povezane z zmanjšanjem tveganja za nevrodegenerativne bolezni (Alzheimerjeva bolezen in demenca).

Omega 3 maščobne kisline pomagajo ohranjati zdrav vid in preprečujejo razvoj očesnih bolezni, kot so suhe oči, rumena pega in glavkom.

Omega-3 imajo protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo vnetja v telesu. To je pomembno, saj kronično vnetje lahko vodi do številnih bolezni, vključno z rakom, diabetesom, avtoimunskimi boleznimi in boleznimi srca.

Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo izboljšati razpoloženje in zmanjšati tveganje za depresijo in tesnobo.

Omega 3 in športna sposobnost

Študije so pokazale, da uživanje omega 3 maščobnih kislin lahko izboljša telesno zmogljivost in okrevanje po vadbi. EPA in DHA lahko pomagata zmanjšati vnetje in bolečino po vadbi ter izboljšata pretok krvi v mišice, kar poveča moč in vzdržljivost. Poleg tega lahko EPA in DHA pomagata tudi pri zmanjševanju stresa, kar lahko pomaga predvsem pri tekmovalnem športu in povečanju fokusa.

Prehrana z omega 3 maščobnimi kislinami je seveda le ena del celotne optimalne prehrane za športnike. Pomembno je tudi, da se držijo ustrezne prehrane, ki zagotavlja dovolj kalorij in hranil, ki jih potrebujejo za ohranjanje svoje telesne mase in pokrivanje energijskih potreb med treningom.

 

Zaradi vseh zgoraj naštetih lastnosti je bistvenega pomena, da v svojo prehrano vključimo hrano, ki je bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. To so ribe, laneno seme, chia semena in oreški.

Uporaba kvalitetnega prehranskega dodatka z omega 3 maščobnimi kislinami je priporočljiva za vse, ki v vsakodnevni prehrani ne pokrijejo potreb s to esencialno maščobno kislino.

 • - 16% ribje oljeribje olje

  Optimum Nutrition Fish Oil, Ribje olje Omega 3

  19,99 26,99 
  Izberite možnostiLoading Done Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
 • veganski-omega3

  B&F Vegan Omega 3

  19,99 
  Dodaj v košaricoLoading Done
 • - 30% imunski-sistemVO2 Športna Prehrana & Oprema - nexgen pro 1

  Reflex Komplet za Imunski Sistem

  Original price was: 49,70 €.Current price is: 34,99 €.
  Dodaj v košaricoLoading Done
 • reflex omegareflex omega

  Reflex Omega 3 90 kapsul

  14,90 
  Dodaj v košaricoLoading Done

Podobne objave