vitamin-c

Kaj je Vitamin C

Ko pomislite na vitamin C, si verjetno predstavljate kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka ali limonade. Je najbolj priljubljen in najbolj znan od vseh vitaminov, a kaj pravzaprav veste o njem? Odkrijmo nekaj presenetljivih dejstev, kaj lahko ta vitamin naredi telesu.

Zgodovina vitamina C

Vitamin C preprečuje bolezen skorbut. Prav zaradi tega, kar danes vemo njemu, je skorbut danes redka bolezen. Pred odkritjem vitamina in kaj lahko le-ta stori, je bil skorbut pogosta bolezen, ki se je pojavila pri podhranjenih posameznikih. V 16. stoletju s pojavom daljših pomorskih raziskovanj so mnogi mornarji zboleli za to boleznijo, saj na krovu niso uživali prav nič sadja in zelenjave. Škotski kirurg James Lind je bolnim mornarjem dal limonin sok in do leta 1795 skoraj odpravil skorbut v britanski mornariški floti.

Zaradi uspeha z limoninim sokom je Lind v literaturi zaslužen za iznajdbo zdravila za skorbut, vendar ga je šele leta 1928 madžarski kemik Albert Szent-Györgyi izoliral.

Szent-Györgyi je za svoje odkritje dobil Nobelovo nagrado. Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je bil tudi prvi vitamin, ki je bil kemično sintetiziran v laboratoriju. Tako kot ljudje tudi živali potrebujejo vitamin C, vendar se pri večini živali v telesu proizvaja sam.

Vitamin C v živilih

Večina ljudi ga povezuje s citrusi, vendar pa tudi mnoga druga živila vsebujejo vitamin C. Sadje bogato z vitaminom C je ananas, kivi, lubenica in seveda citrusi, kot so limete, limone in pomaranče. Tudi zelenjava je lahko zelo bogata z vitaminom C. Brokoli, špinača, zelena in rdeča paprika, sladek krompir in paradižnik ga vsebujejo veliko.

Vitamin C v telesu

Naše telo žal ne more shranjevati vitamina C. Tako kot npr. skupina B-vitaminov je tudi vitamin C vodotopen in ga moramo vsak dan redno vnašati v telo iz virov hrane bogate z vitaminov ali iz prehranskih dodatkov.

Vitamin C, kot askorbinska kislina, je na seznamu esencialnih zdravil Svetovne zdravstvene organizacije, saj je nujen za mnogo procesov za zdravo in optimalno delovanje organizma.

Vitamin C sodeluje pri tvorbi kolagena, ki je odgovoren za zdravo kožo in ostalo vezivno tkivo (lasje, nohti, sklepi). Je tudi močan antioksidant in pomaga v boju proti prostim radikalom, ki povzročajo oksidativni stres. Vitamin C je tudi eno najbolj priljubljenih dopolnil za podporo zdravemu imunskemu sistemu.

Na srečo imamo danes veliko možnosti za redni vnos tega dragocenega vitamina. Poleg prehrane ga najdemo tudi v različnih multivitaminskih dodatkih in specializiranih prehranskih dodatkih.

VO2 Športna Prehrana & Oprema - vitamin c askorbinska kislina kapsule

Podobne objave