VO2 Športna Prehrana & Oprema - 10713974 450365798439523 1364148553515518058 o

Stopim v sobo, izberem oblačila, se oblečem, nataknem čelado, rokavice, vzamem nahrbnik, ščitnike, pijačo, nekaj malega za pod zob, se odpravim v garažo po kolo, se usedem nanj, pomislim kam želim iti, in se odpravim.  Ne potrebuješ ničesar drugega, kot kolo, opremo, svojo golo moč, veliko domišljije in zagotovilo za prijeten dan imaš tako rekoč že v žepu.

To je čar in v grobem opis endura. Disciplina, ki združuje vse prvine gorskega kolesarstva, postavlja na prvo mesto raziskovanje neokrnjene narave, odkrivanje novih poti, v želji, da se jih pusti v čim večji meri takšne, kot so bile pred našim prihodom.

Beseda enduro označuje koncept tekmovanj, ki bi jim lahko rekli »turno« oz »vsegorsko«, tako da je disciplina primerna za vsakogar, ki bi želel preizkusiti svojo dirkaško žilico, ob enem pa videti ogromno prelepih krajev, po katerih so speljane trase, se naužiti svežega zraka, uživati v dobri družbi, spoznati cel kup novih ljudi, tekmovati in se ob tem še zabavati.

V Sloveniji smo dve leti nazaj dobili svojo serijo SloEnduro, pod okriljem Jake Tancika iz Športnega Društva Energija, ter ostalih, ki aktivno sodelujejo in pomagajo realizirati vsako posamezno dirko in ustvarjajo novo širino in podobo serije, ter njeno vedno večjo prepoznavnost. Tako imamo letos že 6 dirk, ki bodo štele za SloEnduro točkovanje, ter novo serijo SloEnduro 4Fun, ki bo primerna za vsakogar, željnega dirkanja, saj so to krajše, enodnevne dirke, z eno traso, na kateri se na koncu voženj za trening, pomeriš na njej na čas.

Fotografije: http://www.sloenduro.com/ in http://damijanic-photography.com/

IMG_7777

Kako pa izgleda tipična enduro dirka? Ponavadi jo sestavlja tri do pet različnih preizkušenj na čas. Od ene do druge trase se premikaš s pomočjo poganjanja kolesa pod sabo, čas, da prideš do začetka trase, pa je omejen. Preizkušnje so zelo raznovrstne, sestavljajo jih odseki, primerni za spustaše, kot tudi odseki, ki so tipično iz sveta krosa in zahtevajo veliko mero poganjanja in moči. V enduru se tako pokaže, kdo je najbolje fizično pripravljen in ima najboljše tehnično znanje.

IMG_7473
Priprava štartnih številk.

Potrebuješ primerno kolo- polno vzmeteno, ki pa kljub temu »dobro pleza«, na glavi integralno čelado, na vzponih imaš lahko po želji čelado za kros, kajti nošnja čelade je čez celo tekmovanje obvezna. Zelo priporočljive so podložene podhlače, saj drugače zadnjica dobro občuti dolge ure tekmovanja. Čez njih pa so ponavadi še široke, spustaške kratke hlače, zgoraj pa spustaški dres z dolgimi rokavi, na rokah zaprte kolesarske rokavice, na nogah ščitiniki za kolena in zaščitna očala. Med obvezno opremo spada tudi nahrbtnik, kjer imaš spravljeno hrano, pijačo, rezervno opremo, oblačila, itd.

sloendurokamnik-IMG_3829-679x1024

Na začetku tekme dobiš štartno številko, časovni razpored, čip za merjenje časov. Potem pa akcija! Časovne omejitve na vzponih niso prehude, poleg tega lahko spoznaš veliko zanimivih ljudi. Za enduro bi lahko rekli, da je zelo družabno usmerjena disciplina. Ko prideš na start etape si nadeneš zaščitno opremo, pripraviš kolo in sebe, ter se pripraviš na svoj spust. Ko ga odpelješ, se ponovno vzpneš na start druge etape, in tako naprej, dokler ne opraviš vseh preizkušenj. Celotno tekmovanje traja nekaj ur, ponavadi z vmesnim krajšim počitkom. Na koncu je razglasitev rezultatov in slavnostna podelitev.

BlackHoleEnduro-IMG_2487-679x1024
Black Hole Enduro Koroška, etapa v opuščenih rovih rudnika v podzemlju Pece.

V grobem je to splošni opis, vsaka dirka pa je po svoje unikatna, zanimiva, zahtevna, ima svoje značilnosti in posebnosti. Najlažje je to občutiti na lastni koži in se preizkusiti vsaj na kakšni. Letos bo možnosti veliko. Vabljeni!

Če ste se poistovetili s prvim odstavkom tega prispevka, imate radi nova doživetja, radi spoznavate nove ljudi in se družite ob športnih aktivnostih, vas ni strah malo napora, potem je enduro prava stvar, da si jo date na »to do list«, se udeležite ture, tekme, ali preživite prost dan na svežem zraku, v naravi, obkroženi z enako mislečimi ljudmi.

IMG_5470
Merilna postaja za merjenje časa na celico, na cilju.

 

Podobne objave