beljakovisnki-napitek-proteini

Pogosto prihaja do napačnega razumevanja glede beljakovinskih napitkov in učinka, ki ga imajo na žensko telo. Veliko predstavnic nežnejšega spola je namreč prepričanih, da bodo z uživanjem proteinov postale preveč mišičaste oziroma da bo njihova postava postala preveč ˝moška˝.

Preden preidemo k razbijanju mitov o učinkih na žensko telo, pa naj vam najprej na kratko razložim, kaj proteini sploh so.

PROTEINI OZIROMA BELJAKOVINSKI NAPITKI, kaj je to?

Naše telo nujno potrebuje beljakovine, saj oskrbujejo organizem z aminokislinami in drugimi dušikovimi spojinami, ki so potrebne za proizvodnjo telesu lastnih beljakovin in drugih metabolično aktivnih substanc. Beljakovine so zelo pomembne, saj telo brez njih ne more rasti niti se razvijati ali obnavljati, prav tako jih potrebujemo za produkcijo encimov in hormonov. So pomembni gradniki DNK, kosti, mišic, organov, hrustanca, kože in krvi. Človeško telo vsebuje kar 30.000 do 50.000 različnih beljakovin, ki so sestavljene iz aminokislin in izgledajo kot veriga. Poznamo 20 aminokislin, vendar mora človek s hrano zaužiti vseh devet nujno potrebnih (esencialnih) aminokislin, ker jih telo samo ne more izdelati oziroma sintetizirati.

Bogati viri beljakovinskih izdelkov so vsa živila živalskega izvora, razen medu (izbiramo puste kose mesa, perutnini odstranimo kožo), ribe, morski sadeži, jajca (beljak), mleko, jogurt, sir, skuta, sirotka. Beljakovine rastlinskega izvora najdemo v polnovrednih žitih, fižolu, grahu, leči, čičeriki (stročnice) in različnih oreščkih (arašidi, orehi, lešniki, makadamija…).

Beljakovinski napitki so običajno iz sirotke (angl.: whey), za katero velja, da je najbolj popoln vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline in je zelo lahko ter hitro prebavljiva.

ZAKAJ SO BELJAKOVINE POMEMBNE?

Vsaka ženska z normalno delujočimi hormoni pozna tisti občutek, ko ji ˝zapaše˝ nekaj sladkega. Takrat večinoma posežemo po presladki hrani, polni ogljikovih hidratov in z nizko vsebnostjo beljakovin. Čeprav so ogljikovi hidrati in zdrave maščobe zelo pomembni za pridobitev energije, so prav beljakovine tiste, ki to energijo ohranjajo in poskrbijo za obnovo celic v našem telesu.  Za razliko od ogljikovih hidratov in maščob naše telo ne shranjuje beljakovin (kar ne porabimo, izločimo), tako da ni rezervoarja, ki bi ga lahko uporabili pri nizkem vnosu beljakovin. Z drugimi besedami to pomeni, da začne telo porabljati beljakovine iz lastnih tkiv.

ZAKAJ POVEČAN VNOS BELJAKOVIN POMAGA PRI IZGUBI TELESNE TEŽE?

Pri dietah se velikokrat zgodi, da smo neprestano lačni oziroma imamo v želodcu občutek praznine. To se zgodi, ker imamo obroke zasnovane na ogljikovih hidratih.

Od vseh treh makrohranil so ravno beljakovine tiste, ki so najtežje prebavljive, to pa pomeni, da telo dejansko porablja energijo (kalorije) že med samim prebavljanjem hrane, zato tisti, ki svojo dieto oblikujejo okoli beljakovin, navadno dosegajo hitrejše rezultate.

Vendar ne pozabite, da se vsak presežek zaužitih kalorij – tudi iz beljakovin – »skladišči« v obliki odvečne maščobe!

ŽENSKE IN MIŠIČNA RAST

Eden izmed glavnih vzrokov za rast mišične mase je hormon testosteron. Ženske ga imamo zelo malo in to nam onemogoča pridobiti veliko količino mišične mase v enakem časovnem okvirju, kot to uspeva moškim. Ženske imamo namreč kar štirikrat nižjo vrednost  testosterona v krvi kot moški.  Res je, da se nam z vadbo ta hormon poviša, vendar ni  možno, da bi se povišal do te mere, da bi lahko negativno vplival na žensko telo (poraščenost, globlji glas, bolj grobe, moške poteze).

Z uživanjem beljakovinskih izdelkov v telo ne vnašamo dodatnih hormonov,  saj beljakovine in testosteron nimajo ničesar skupnega –  razen tega, da oboje najdemo tudi v hrani (meso, brokoli, ostrige…) in da oboje potrebujemo za zdrav življenjski razvoj.

Uživanje visokokakovostnih beljakovinskih napitkov pripomore k boljšemu počutju in bolj vitki postavi. Odličen nadomestek napitka so lahko tudi beljakovinske ploščice.

proteini-beljakovine-reflex

ZA KOGA SO BELJAKOVINSKI IZDELKI POTREBNI?

Za nas vse! Ne glede na to ali si aktivna ali ne, smo ugotovili, da so beljakovine bistvene za delovanje našega celotnega telesa. Vendar se potreba po beljakovinah poveča vedno, kadar smo aktivni, ne glede na stopnjo aktivnosti (kolesarjenje, sprehod, igra z otrokom na igrišču, pohod v gore, hitra hoja…).

Ker je sirotka biološko najdostopnejši vir beljakovin, so beljakovnski napitki odlična izbira – poleg tega vsebujejo še imunsko stimulirajoči tripeptid, imenovan glutation, ki pripomore pri dvigu odpornosti ter zagotavlja, da  tudi v teh deževnih dneh ostanemo zdravi – ne da bi nas polegel kakšen nadležen prehlad.

Napisala Ajda Sagmeister

 • - 25% veganski proteiniveganski proteini

  Reflex Plant Based veganski proteini 600g

  28,90 122,90 
  Izberite možnostiLoading Done Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
 • - 18% Diet Protein

  Reflex Complete Diet Protein Beljakovine

  19,90 81,99 
  Izberite možnostiLoading Done Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka
 • - 19% proteiniVO2 Športna Prehrana & Oprema - whey proteini reflex

  Reflex INSTANT WHEY PRO sirotkini proteini

  19,90 129,90 
  Izberite možnostiLoading Done Ta izdelek ima več različic. Možnosti lahko izberete na strani izdelka

Podobne objave